Duurzaam VRT-archief door VIAA en VRT
2013-10-07

Duurzaam VRT-archief door VIAA en VRT

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en de VRT hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waarin de basis wordt gelegd voor een oplossing op lange termijn voor het archief van de VRT.

VIAA werd op 21 december 2012 opgericht door de Vlaamse regering met de bedoeling een inhaalbeweging te realiseren op het vlak van het digitaliseren en digitaal bewaren van ons audiovisueel erfgoed.

De beheersovereenkomst van de VRT bepaalde dat de openbare omroep de digitalisering van haar archief tot eind 2013 zelf moest opnemen. De afgelopen jaren werden door de VRT op dit vlak dan ook al belangrijke inspanningen geleverd. Vanaf 2014 moest er een nieuwe oplossing komen, waarbij expliciet naar VIAA werd gekeken. Die oplossing is er nu dus met een samenwerkingsovereenkomst tussen VIAA en VRT.
Nadat de raden van bestuur van de VRT en vzw Waalse Krook (het strategisch adviesorgaan van VIAA) de overeenkomst hadden goedgekeurd, nam de Vlaamse Regering op 4 oktober 2013, op initiatief van de Vlaamse Minister Ingrid Lieten (Media en Innovatie), akte van de samenwerkingsovereenkomst tussen VIAA en VRT. De overeenkomst legt de principes vast die moeten toelaten dat  het audiovisueel erfgoed van de VRT, dat tot ons collectief geheugen behoort, toegankelijk wordt en blijft voor deze en volgende generaties. Naast het historische archief, worden ook basisafspraken gemaakt over de bewaring en het toegankelijk maken van nieuw geproduceerd materiaal. De openbare omroep blijft wel eigenaar van haar archief.

Er ligt nog meer de 500.000 uur niet gedigitaliseerd materiaal in Vlaamse archieven in de media- en erfgoedsector. VIAA wil door een gezamenlijke aanpak dit materiaal kostenefficiënt en duurzaam digitaliseren, bewaren en toegankelijk maken. De VRT zal daarbij haar expertise op het vlak van audiovisuele archivering ook ten dienste stellen van de brede media- en erfgoedsector.

Bron: "VIAA en VRT slaan handen in elkaar voor duurzaam VRT-archief"

Foto: ©VRT Deredactie.be

Website by The Island - theisland.be