VRT en De chinezen sluiten overeenkomst
2013-10-11

VRT en De chinezen sluiten overeenkomst

De VRT neemt een minderheidsparticipatie van 10% in het productiehuis De chinezen. Deze operatie past in de nieuwe, door de Raad van Bestuur goedgekeurde, strategie om te investeren in jonge, talentvolle productiehuizen.

VRT en De chinezen hebben een participatie- en innovatieovereenkomst gesloten. De VRT wil daarmee hun groeipotentieel ondersteunen, duurzame talentontwikkeling mogelijk maken en innovatie in mediaconcepten en -formats stimuleren. En dat maakt ook deel uit van de hefboomfunctie die de openbare omroep moet vervullen in de Vlaamse audiovisuele sector. De VRT benadrukt dat de productiehuizen waarin geparticipeerd wordt, zonder problemen programma’s voor andere omroepen kunnen maken.

De VRT heeft volgens haar beheersovereenkomst de opdracht om de Vlaamse onafhankelijke productiesector te stimuleren. Daarbij moet ze onder meer minstens 25% van haar televisieproductiebudget besteden aan externe producties. Participaties zijn daarbij een nieuw, maar ook complementair instrument dat voor de nodige stabiliteit en zuurstof kan zorgen voor opkomende onafhankelijke productiehuizen met doorgroeipotentieel.

Vanzelfsprekend brengt deze nieuwe strategie geen exclusiviteit met zich mee. Productiehuizen waarin de VRT participeert, kunnen nog steeds opdrachten van andere omroepen aannemen. Als minderheidsaandeelhouder (10%) heeft de VRT geen enkele zeggenschap in de operationele werking van De chinezen. Inzage in de programmatiestrategieën van andere omroepen is dus volstrekt uitgesloten. Bovendien zijn participaties beperkt in de tijd.

De VRT en De chinezen sloten zowel een participatie- als een innovatieovereenkomst. Die laatste overeenkomst focust specifiek op de inspanningen die beiden zullen leveren om in te zetten op innovatieve contentcreatie. Zowel VRT als De chinezen maken hiervoor jaarlijks een bedrag vrij om te innoveren. Daarmee willen de openbare omroep en het productiehuis beloftevol talent de mogelijkheid bieden om nieuwe mediaconcepten en –formats te ontwikkelen.

 Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van de VRT:

Vlaanderen heeft ongelooflijk veel creatief talent, zowel bij de VRT zelf als bij de externe productiehuizen. En dat geldt zeker ook voor De chinezen. Voor ons was het van in het begin duidelijk dat dit jonge productiehuis veel potentieel had. En dat blijkt ook uit de programma’s die ze voor de VRT gemaakt hebben of nog aan het maken zijn. Dit creatief en innovatief talent willen we graag verder stimuleren.

De chinezen is het eerste productiehuis waarin de VRT een participatie neemt. En dat is geen toeval. Het productiehuis maakt programma’s met een uitgesproken VRT-stempel: denken we bijvoorbeeld aan de rubrieken als De Pendelquiz en De Lift in Iedereen Beroemd, het onlangs bekroonde Ten Oorlog en toekomstige programma’s als Naar de Top en Manneken Pis. Er is dus een uitgesproken wederzijds vertrouwen en geloof dat de nieuwe participatie- en innovatieovereenkomsten beide partijen zullen versterken.

Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT:

Met onze nieuwe participatiestrategie willen we jonge, beloftevolle en onafhankelijke productiehuizen duurzaam verankeren in Vlaanderen. De VRT wil hen ondersteunen in hun groeiproces. Daarnaast zetten we ook in op talentontwikkeling, zowel in eigen huis als bij externe productiehuizen. Op die manier bouwt de openbare omroep mee aan de toekomst van de hele sector.

Website by The Island - theisland.be