VRM publiceert Rapport Mediaconcentratie 2013

VRM publiceert Rapport Mediaconcentratie 2013

Vorige week publiceerde de Vlaamse Regulator voor de Media het rapport "Mediaconcentratie in Vlaanderen 2013".

In het rapport "Mediaconcentratie in Vlaanderen 2013" van het VRM wordt de Vlaamse mediasector uitgebreid beschreven en de mediaconcentratie gemeten. Het is daardoor een bijzonder interessant verslag voor iedereen die actief is in de Vlaamse media.

De algemene conclusie voor 2013 luidt als volgt:

De afgelopen maanden werden heel wat concentratie(bewegingen) genoteerd binnen de Vlaamse mediasector. Deze hadden zowel betrekking op horizontale, verticale als crossmediale integratie. Dit maakt een verhoogde waakzaamheid door het beleid voor voldoende diversiteit in berichtgeving noodzakelijk.

Voor wat het Vlaamse televisielandschap betreft, constateerde men in het onderzoek dat bestaande inkomstenmodellen veranderen door toedoen van nieuwe technologiën. Dit heeft tot gevolg dat er enerzijds spanningen ontstaan maar dat dit anderzijds ook nieuwe allianties rond de verdeling van inkomsten tussen de opeenvolgende schakels in de keten teweegbrengt. Contentproducten, aggregatoren en distributeurs willen elk een deel van de inkomsten opeisen.

Zo is er bijvoorbeeld de recent ontwikkelde applicatie "Stievie", een gezamelijk initiatief van verschillende televisie-omroeporganisaties voor de distributie van hun signalen. Zo zijn de omroepen ook actief in een andere schakel van de waardeketen, namelijk de distributie.

De regionale televisieomroepen bevinden zich in een slechte financiële situatie. In de zomer van 2013 werd een regeling ontwikkeld om hieraan tegemoet te komen. Hierbij is een toezichthoudende rol weggelegd voor de VRM.

Het volledige rapport kan geraadpleegd worden via deze link.

Website by The Island - theisland.be