Audiovisuele sector krijgt eerste Sociaal Charter
2013-12-03

Audiovisuele sector krijgt eerste Sociaal Charter

Voor het eerst wordt een Sociaal Charter in de audiovisuele sector ondertekend.

Nadat de VRT in 2011 een beheersovereenkomst uitgetekend had, stond op initiatief van de openbare omroep een groep uit de audiovisuele sector op om een charter op te stellen. In dit document staan een reeks gedragsregels binnen verschillende sociale domeinen (opleiding, werkomstandigheden, verhouding werk-privé, …) beschreven. Het primaire doel van het Sociaal Charter is de sector aan te sporen om de geldende sociale wetgeving te respecteren, correcte concurrentie te garanderen en te zorgen voor aantrekkelijke en duurzame loopbanen.

Vandaag ondertekenden onder meer de vakbonden, VRT, de Vlaamse journalistenvereniging, een aantal gildes, producentenverenigingen en minister van Media Ingrid Lieten het Sociaal Charter. Via een permanent en transparant overlegplatform dat drie keer per jaar samenkomt, zal de naleving van het charter gecontroleerd worden. Hiervoor rekent men op een jaarlijkse rapportering vanuit de bedrijven zelf. Ook nieuwe kwesties zullen op deze bijeenkomsten op tafel gelegd worden. Verder zullen werknemers ook gesensibiliseerd worden over hun rechten.

De doelen van de Vlaamse en regionale omroepen, individuele audiovisuele bedrijven, beroepsverenigingen, koepelorganisaties en vakbonden met dit charter zijn:

- de spelers in de sector aansporen de geldende sociale wetgeving in de audiovisuele sector te respecteren;
- eventuele tekortkomingen in de sociale wetgeving via een breed platform bespreekbaar maken;
- faire concurrentie tussen de verschillende spelers in de sector garanderen;
- de leefbaarheid voor de betrokkenen in de sector verbeteren;
- borg staan voor aantrekkelijke en duurzame loopbanen.

Op een aantal domeinen werden een reeks engagementen en acties bijeengebracht: onderwijs en stages, starten in de sector, werken in de sector, intellectuele eigendom, veiligheid en welzijn, flexibiliteit en arbeidsdruk, werk-privébalans en sociaal overleg.

De komende weken zullen audiovisuele bedrijven gecontacteerd en opgeroepen worden het charter mee te onderschrijven.

Het volledige charter kan hier geraadpleegd worden.

 

Bronnen: Deredactie.be en Mediarte.be

Website by The Island - theisland.be