Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid in Hilversum is een van de grootste audiovisuele archieven van Europa. Het instituut herbergt ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek.

In 1996 werd het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opgericht door een fusie van het bedrijfsarchief van de Publieke Omroep, het filmarchief van de RVD, Stichting Film en Wetenschap en het Omroepmuseum. In 2006 werd een groot pand geopend op het Mediapark in Hilversum.

De voornaamste opdracht van het Instituut is het beheer en behoud van het Nederlandse nationale audiovisuele erfgoed en het vergroten van het tot dan toe uiterst beperkte bereik van de collecties. Beeld en Geluid doet daarnaast onderzoek naar de beste methodes om audiovisueel materiaal te conserveren, digitaliseren, catalogiseren, beschrijven, en weer beschikbaar te maken voor een breed publiek. Daarbij werkt het nauw samen met andere archiefinstellingen, wetenschappelijke organisaties en universiteiten in binnen- en buitenland.

In de loop der jaren ontwikkelde Beeld en Geluid zich van een archief voor professionals tot een brede culturele instelling die ook scholen, universiteiten en het grote publiek bedient. De collectie bestaat onder meer uit de volledige radio- en televisiearchieven van de Nederlandse publieke omroepen, films van vrijwel alle toonaangevende Nederlandse documentairemakers, bioscoopjournaals, het nationaal muziekdepot, diverse audiovisuele bedrijfscollecties, reclame-, radio- en videomateriaal van culturele en maatschappelijke organisaties, van wetenschappelijke instituten en van uiteenlopende onderwijsinstellingen. Daarnaast zijn er nog foto- en voorwerpencollecties rond de geschiedenis van de Nederlandse omroep zelf, zoals bijvoorbeeld de collectie historische televisietoestellen. Naast de vaste collectie kunnen bezoekers in de “experience” ook genieten van tijdelijke tentoonstellingen.

Op de website van het Instituut voor Beeld en Geluid vind je alle informatie.

Website by The Island - theisland.be