Voorstel hervorming tax shelter
2014-01-06

Voorstel hervorming tax shelter

De audiovisuele sector vraagt de federale regering om een hervorming van het huidige taxsheltersysteem.

De tax shelter werd door de federale overheid in 2004 in het leven geroepen als fiscale maatregel om het investeringsklimaat in de Belgische audiovisuele sector te verbeteren en te stimuleren. Wanneer een bedrijf in een audiovisuele productie investeert, krijgt het dankzij deze maatregel een fiscale vrijstelling van 150% van het geïnvesteerde bedrag. Het gevolg van deze maatregel was dat de audiovisuele sector in ons land in de afgelopen tien jaar een enorme boost kende.

Maar dit systeem is dringend aan een grondige hervorming toe, stelt Peter Broeckaert, voorzitter van de Vlaamse Film Producenten. Het taxsheltersysteem is verworden tot een ingewikkeld financieel product dat vooral door internationale bedrijven "misbruikt" wordt om in België geld te verzamelen voor buitenlandse producties. Vlaamse productiehuizen slagen er daardoor zeer moeilijk in om genoeg investeerders te vinden voor televisieseries of films. Hun rendementen liggen voor de inversteerders namelijk veel lager omdat ze het budget voor de serie of film niet willen afromen.

De Vlaamse audiovisuele sector pleit voor een hervorming waarbij het systeem transparanter en kostenefficiënter wordt en overhandigde zelf een voorstel aan de regering. "De Belgische audiovisuele sector beleeft momenteel een ware noodsituatie", staat te lezen in een brief die vandaag aan premier Elio Di Rupo, minister van Financiën Koen Geens en de vicepremiers bezorgd werd. Zowat de hele Vlaamse en Franstalige audiovisuele sector dringt in die brief aan op een snelle hervorming van de tax shelter.

Bronnen: deredactie.be, Focus.be en De Standaard.

Website by The Island - theisland.be