Stijgende kindertelevisiediensten

Stijgende kindertelevisiediensten

Een studie van het European Audiovisual Observatory toonde aan dat het aantal Europese televisiezenders voor kinderen blijft stijgen.

Volgens een studie van het European Audiovisual Observatory zijn er steeds meer televisiediensten voor kinderen in Europa. 

Er zijn in de Europese Unie meer dan 280 televisiezenders voor kinderen en ongeveer 320 zenders in breder Europa. Van dat aantal maken slechts 21 zenders deel uit van de publieke omroep. De overige 300 zijn privézenders.

Ongeveer 80 zenders richten zich uitsluitend op de binnenlandse markt. De weinige zenders in de publieke omroep worden in vele landen beschouwd als de meest populaire zenders voor kinderen, zoals bijvoorbeeld Ketnet in België. Daarnaast zijn de pan-Europese, maar van origine Amerikaanse, zenders zoals Disney, Nickelodeon, Cartoon Network en Boomerang de markt aan het inpalmen. Nickelodeon kent een grote populariteit in België en West-Europese landen, terwijl Disney Channel vooral hoog scoort in Centraal- en Oost-Europese landen.

Ook in het aanbod van digitale televisie worden kindertelevisiezenders van de publieke omroep aangeboden. Daarnaast bieden 14 landen, waaronder België en Nederland, een ruime keuze aan betalende privézenders. On-demand diensten voor kinderzenders zijn ook beschikbaar, hoofdzakelijk mogelijk gemaakt door de traditionele omroepdiensten en netwerken zoals het Belgische Belgacom, Telenet en Numericable. Een voorbeeld hiervan is Studio 100 TV.

Lees de resultaten van het onderzoek hier.

Bron: Mediadesk Vlaanderen.

Website by The Island - theisland.be