In de kijker: de Scenaristengilde
2014-04-18

In de kijker: de Scenaristengilde

De Scenaristengilde bestaat 10 jaar. Tijd dus om deze organisatie in de kijker te zetten!

De Scenaristengilde is de beroeps- en belangenvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen. Ze komt op voor de rechten van de scenarist, organiseert workshops, lezingen en debatten en brengt scenaristen regelmatig samen. En dat allemaal vrijwillig!

De activiteiten van de Scenaristengilde zijn gebundeld rond een aantal actiepunten:

Auteursrechten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor scenaristen. In 2008 werd het wetsvoorstel over een eenduidige fiscaliteit goedgekeurd, mee door de inzet van de Scenaristengilde. Daarnaast ijvert de gilde voor een correcte inning en verdeling. Dit ook voor de nieuwe media, die langzaam maar zeker oprrukken in de audiovisuele sector.

Iedereen kent de acteurs en de regisseurs, maar wie is de scenarist en hoe gaat hij te werk? Bij zowat elke nieuwe Vlaamse film die in de zalen komt, organiseert de gilde een interview met de scenarist. De opname hiervan kan beluisterd worden als podcast op hun website. Die avonden zijn uiteraard een fijne gelegenheid om collega's te ontmoeten en toekomstplannen te maken.

De Scenaristengilde ijvert voor betere opleidingsmogelijkheden voor scenaristen. Er studeren nog altijd te weinig scenaristen af en zelden zijn deze gediplomeerde scenaristen goed voorbereid op de reële arbeidsmarkt. Naast een volwaardige opleiding in het gewone onderwijscircuit, is er ook nood aan bijscholing. Ook in de scenariowereld duiken er nieuwe trends en theorieën op. Daarom organiseert de gilde workshops en ontmoetingen met buitenlandse collega's. Internationale netwerken zijn ook de Vlaamse audiovisuele sector van nut. Je kan ook terecht bij de gilde met vragen omtrent het kunstenaarsstatuut.

Niet alleen in het Belgische, ook in het Europese parlement, worden wetten gestemd die de scenarist aanbelangen. Daarom is de Scenaristengilde aangesloten bij de FSE, de Federation of Scriptwriters in Europe, zodat ook binnen Europees verband de rechten en belangen van scenaristen beschermd worden.

In Vlaanderen worden verschillende filmfestivals georganiseerd en tal van prijzen uitgereikt. Slechts af en toe is daar een prijs voor beste scenario bij. De gilde wil dan ook actief inzetten op meer prijzen voor scenaristen.

Meer weten? Bezoek dan zeker eens de website van de Scenaristengilde!

Website by The Island - theisland.be