De Vlaamse Televisie Academie geeft u een overzicht van literatuur over televisie in Vlaanderen.
Appermont 40 jaar Televisie, over vroeger en later.
Auteur: Tom De Leur
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Niemand overtreft Luc Appermont in het vier decennia lange parcours dat hij als televisiepresentator (bij VRT én VTM) heeft afgelegd. Van 'Binnen en Buiten' uit begin jaren zeventig, over de 'Pak de Poen- show', 'Sterrenwacht', 'Eurosong', 'Waagstuk', 'Luc', 'Het Mooiste Moment' tot het huidige 'Vroeger of Later'. Het lijkt wel alsof Appermont er altijd was op het Vlaamse scherm.
Blijven kijken. Vijftig jaar televisie in Vlaanderen.
Auteur: Manu Adriaens
Uitgeverij: Lannoo
Na een aantal proefuitzendingen betekende zaterdag 31 oktober 1953 de officiële start van de Vlaamse televisie. Vijftig jaar later schreef journalist Manu Adriaens in opdracht van de VRT de geschiedenis van een halve eeuw kijken naar de openbare omroep. In dit boek wekt hij de legendarische programma's van weleer weer tot leven en schetst hij het ontstaan van de hedendaagse succesformules. Vooral de magie van de presentatoren, vroeger en nu, krijgt bijzondere aandacht.
De eretribune van het leven. Vlaamse Journalisten over het vak.
Auteur: Manu Adriaens
Uitgeverij: Bola Editions
In dit boek praten twintig Vlaamse journalisten met een lange staat van dienst over hun liefde voor het vak. Journalist Manu Adriaens ging hun persoonlijk verhaal optekenen en maakte een caleidoscoop van ruim een halve eeuw Vlaamse topjournalistiek. Een stuk geschiedschrijving, want intussen is een aantal van de geïnterviewde coryfeeën overleden en brengt dit boek een passend In Memoriam.
De Media maken de man.
Auteur: Peter Anthonissen
Uitgeverij: Davidsfonds
De media maken en kraken. Ze doen niet alleen verslag, ze creëren zelf het nieuws. Ze brengen mensen voor het voetlicht en ze vestigen hun reputaties. Zijn media echt zo machtig? Waar komt hun macht vandaan? En wat mogen we in de toekomst verwachten?
Peter Anthonissen analyseert op een heldere manier de werking en de evolutie van het perslandschap. Over de opkomst van een nieuwe verzuiling, met kranten en magazines die hun opinie steeds scherper formuleren. Over de gedrevenheid van journalisten. Over de wisselwerking tussen pers aan de ene kant en politiek, sport, gerecht en BV-industrie aan de andere kant.
Publieke Televisie in Vlaanderen. Een geschiedenis.
Auteur: Alexander Dhoest & Hilde Van Den Bulck
Uitgeverij: Academia Press
Dit boek wil een wetenschappelijk gefundeerd historisch overzicht bieden van de Vlaamse publieke televisie. Dit boek is zowel een toegankelijke maar ook grondige inleiding op het onderwerp als een naslagwerk dat doorverwijst naar het bestaande onderzoek.
Het is een standaardwerk voor studenten en docenten maar evenzeer voor iedereen die interesse heeft voor de openbare omroep.
Schrijven voor Radio en TV.
Auteur: Patrick Pelgrims
Uitgeverij: Lannoo
Radio- en televisieteksten worden maar eenmaal beluisterd. Ze mogen dus niet te snel gaan of onduidelijk zijn en moeten de kijker-luisteraar tegelijk boeien en bij de zaak houden.
Schrijven voor radio en televisie bevat de ongeschreven wetten, technieken en vuistregels om teksten te maken voor nieuwsuitzendingen, reportages, documentaires ... op radio en televisie. Je krijgt bovendien talloze tips en aanbevelingen van ervaren journalisten-tekstschrijvers, geïllustreerd met honderden voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.