5 november: Grote Prijs Jan Wauters

5 november: Grote Prijs Jan Wauters

Op dinsdag 5 november reikt de VRT voor de derde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik.

De VRT reikte in 2011 voor het eerst een Grote Prijs Jan Wauters uit. Deze prijs gaat naar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid 'die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit'. Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

De jury die beslist over de genomineerden en de laureaat wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, Wauters' weduwe. De andere juryleden zijn Gaea Schoeters (winnares 2012), Heidi Lenaerts (programmamaker), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Tom Naegels (auteur), Ruud Hendrickx (taaladviseur) en Clem Robyns (programmamaker).

De genomineerden voor 2013 zijn Annelies Van Herck (televisiejournaliste), Bart Stouten (radiomaker), Celia Ledoux (schrijfster van columns, blogs, essays, korte verhalen), San F. Yezerskiy (Twitteraar) en Tom De Cock (radiomaker).

De uitreiking van de Grote Prijs Jan Wauters is het sluitstuk van de Taaldag die de VRT en de Nederlandse Taalunie organiseren op dinsdag 5 november in deSingel en op de Boekenbeurs. Het thema van deze editie is ‘Taal schept kansen’. Het avondprogramma zal plaatsvinden in de tent op de Boekenbeurs, samen met de avant-première van het programma ‘Man over boek’ en de start van de verkiezing van het Woord van het Jaar.

Tijdens de Boekenbeurs gaan verschillende VRT-netten aan de slag met taal. De bezoekers van de VRT-stand kunnen hun taalvaardigheid testen met een screen- of stemtest.

Website by The Island - theisland.be